Venner

Hofors Kolare

Kontaktperson
Carl-Henrik Lindgren
Hammarvägen 29
S-81335 HOFORS
Sverige

 

Friggas Venner

Kontaktperson

Leif “Salle” Nielsen

 Leonora Christinas Vej 21

4930 Maribo

——————

Fra en af vore kulsvierkammerater i Gästriksland, Brynolf Frisk, har vi fået disse gamle billeder. Billederne er fra 1920érne, og viser hvordan en kulmilebrænding kunne se ud dengang. På billederne ses Axel Frisk, som er Brynolfs far.

Brynolf er således vokset op med kulmiler, og fører selv traditionen videre. Hvert år i september brænder han en stor kulmile, og efter sigende er det en publikumsmagnet. I 1998 byggede Brynolf en fin kolarkoja og i 2004 en eldpallkoja.
Brynolf Frisk har en god ven, Stig Jansson, som er skovarbejder og også interesseret i kulbrænding. I hans private skov findes der en brolagt kulbund (hvor der har været brændt kulmiler). I en bogen ”Kolar skogen” omtales en tysk kulspecialist (Anders Angerstein) som i 1600-tallet kom til Gästriksland for at forbedre svenskernes kulmiler. Anders Angerstein havde en ide om, at brolægning under milerne skulle give bedre udbytte. Det lykkedes imidlertid ikke, og han rejste hjem igen i 1652.

Muligvis er Stig Janssons kulbund et levn fra den tid? Måske en kulbund Anders Angerstein har haft en finger med i? Stig brænder nu selv kul på ovennævnte kulbund.

 

Bryn1
Axel Frisk står på milen for at klappe den til.
Bryn2
Fridolf Lööf og Axel Frisk står ved kolarkojan
Bryn4
Vinteren er kommet, og brændingen er ved at være slut.
Bryn3
Det er tid til at rive kullene ud, hesten med kane er kørt frem så kullene kan køres hjem.

Desværre gik Brynolf bort straks i det nye 2013. Kolare i Hofors og Sydsjællands Kulsviere vil savne ham

————————-