Indvortes og udvortes

 
Som det er bekendt, har tjære igennem mange hundrede år været kendt som et imprægnerende og vandskyende materiale, og har derfor fundet mange anvendelsesmuligheder.
.
 
På Søfartsmuseet i Liverpool hænger denne sømandshat som er fuldstændig gennemtjæret, om den er vandtæt er der nok ingen tvivl om.
Duften af tjære kan være meget skarp, men er også lidt dragende. Hvem kan lade være med at dufte til et nytjæret reb? Gad vide hvor længe sømandshatten skulle have for at få den “værste” tjærelugt til at forsvinde?
 
 
 
 
 
 
 
 
.
Men indvortes kan tjære også anvendes. I Finland kan man idag (2022) købe tjærebrændevin af mærket TERVA. Den er ikke for sarte sjæle, udover at den er på 37 procent smager den af nytjæret tovværk. Det kan ikke beskrives – det skal smages.
Gad vide hvad EU siger til Tjærebrændevin? Mon der findes en paragraf omhandlende finske drikke?
 
 
 
 
 
 
 
 
.
Trækuls-kunst
På Van Gogh-museet i Amsterdam hænger der et billede fremstillet af den franske kunstner Adolphe Appian (1819-1898) som hedder “Fisherman along a Riverbank”.
Billedet måler ca. 75 x 140 cm , så det er ret stort. Det er udelukkende lavet med trækul. Læg mærke til alle de forskellige nuancer.
Appians motivvalg var inspiration for Van Gogh.
 
 
/fv