Currently browsing author

.

Siggebohyttans bergmandsgård

Den svenske industrialisering har sin vugge i Bergslagen ( midterste del af Sverige). Det er svært at ikke at komme forbi levn fra minedriftens storhedstid, når man kører rundt i området. Hvad har det med trækul at gøre? For at kunne udsmelte de værdifulde mineraler fra den opgravede malm, skulle …

Gyldne dage i Præstø 2022

Sydsjællands Kulsviere deltog i Gyldne dage i Præstø, vi var så heldige at få en fin plads på havnen tæt på folkedanserne, …

Musik over Præstø Fjord 2022

                                          Musik over Præstø Fjord foregår blandt andet på matriklen Smidstrupvej 69, 4733 Tappernøje. Naboer medvirker også ved at lægge lokaliteter til …

Neanderthalere og trætjære

  På Moesgård Museum er der en flot udstilling om neanderthalere. Selvom der stort set ikke findes nogle genstande fra den tid, …

Gøngemarked 2022

Endelig efter to år var det igen tid til Gøngemarked. Vi deltog med glæde igen i dette dejlige hyggelige arrangement med arbejdende håndværkerstande …

Damptræf 2022

Efter to lange år var Maribo frilandsmuseum endelig igen rammen om diesel/damp-træffet. Og Sydsjællands Kulsviere deltog med glæde igen,  i det hyggelige …

Indvortes og udvortes

  Som det er bekendt, har tjære igennem mange hundrede år været kendt som et imprægnerende og vandskyende materiale, og har derfor …

MYTEN OM DEN SMUKKE KULSVIER

Der findes en sejlivet myte om et glad og muntert folkefærd kaldet kulsviere. Ifølge overleveringen var de mørke i løden, havde spildende …

Lidt om trækul

Trækul har gennem tiderne været menneskets vigtigste råstof. Det giver en jævn god glødevarme, der kan bruges til mange formål, f.eks. jernudvinding, …

Kulsviere og kulsvidning

Efter at have læst Frederiksborg Amt årbog 1987, er der oplysninger om Kulsvidning og Kulsviere, som det vil være rart at formidle …

Gøngemarked 2019

Igen i år udmærkede Gøngemarkedet sig ved at have arbejdende håndværkerstande der relaterer sig til historien om Svend Gønge, pileflet, halmbinding, smedning, …

Jernfremstilling

Vore trækul bliver brugt til meget mere end grilning af diverse madvarer. I denne billedserie ser vi hvordan myremalm omdannes til værdifuldt …

FRA DAMP TIL DIESEL 2019

Engelske damptraktorer, hollandsk dampdrevet savværk, hollandsk gadeorgel, dampdrevet tærskeværk, dampskibe på søen, er bare nogle af de ting der var at kigge …

Sydsjællands Kulsviere på Corselitze

Corselitze er en herregård, tidligere kongsgård, på det østlige Falster. I årets løb afholdes der forskellige typer af arrangementer på Corselitze. Ved …

Frigga

“Frigga” og Sydsjællands kulsviere er venner.   Sydsjællands kulsviere har igennem flere år fulgt med i “Frigga`s” restaurering. Frigga er fra 1909, …

MUSIK – skal der til.

Der findes masser af indspilninger med Dan Andersson sange, og her skal blot fortælles om et par af dem jeg kender. Man …

“Klingsor”

For snart et par år siden fik Sydsjællands Kulsviere en henvendelse fra oversætter Karsten Sand Iversen i Herning. Han var ved at …

Trækul i 1794 m.o.h.

  Ved grænsen El Portalet  mellem Spanien og Frankrig i Pyrenæerne, findes der nogle meget velbesøgte grønthandlere. Stedet ligger 1794 m.o.h. og …

Kulsvierslægten Jensen fra Skørpinglund

Danmarks eneste tilbageværende kulsvier, der erhvervsmæssigt svider trækul, er Frode Jensen på Skørpinglund i Rold skov. Frode Jensens nevø har skrevet denne …

Malm – trækul – jern

I  1800-tallet var der gang i industrialiseringen i Sverige. Takket være jernmalmen blev det muligt at fremstille jern til alle mulige formål. …

Kulsvierpandekager i vikingetiden.

  Hvis man besøger Trelleborgen i byen Trelleborg (Skåne) kunne man få den tanke, at Sydsjællands kulsviere allerede i år 980 solgte …

NYT – NYT Håndværkerdag i Maribo

Den 28. august kl. 10 – 16 deltager Sydsjællands Kulsviere i Håndværkerdag på Maribo Frilandsmuseum , Meinckesvej 5, 4930 Maribo, hvor vi …

Dejlige hummerdage

Kulsvierne deltog i hummerdagene 2015, der var begunstiget af besøg af den russiske fregat Shtandart.  Skibet er en rekonstruktion af Zar Peter …

Kolgår`n anno 2015

Kolgården i Hofors udvikler sig hele tiden. I februar var der en særlig stemning da sneen faldt med store fnug. Der var …

Vellykket Gøngemarked 2016

Kulsoen, som vi har et vist samhørighedsforhold til, da hun også var kulsvier. Gøngemarkedet udmærker sig ved at have arbejdende håndværkerstande der …

Atter en dejlig dag på Atterbakke

 Solen skinnede fra en skyfri himmel, da medlemmer fra Sydsjællands kulsviere sammen med Naturfredningsforeningen i Næstved høstede hø på Atterbakke. Formålet er …

Hvem er vi??

Vi er en gruppe, der har en fælles interesse for gamle håndværk, heriblandt kunsten at kunne fremstille trækul og trætjære af god …

Kulsvierpandekager

Førhen når kulsvieren skulle svide kul, forsvandt han ud i skoven og var væk hjemmefra i flere dage, derfor havde han mad …

Træ til milen

Vintren bruges til at hente træ i skoven, her er det træ til næste mile, der er blevet skovet og nu ligger …