Currently browsing category

Opslagstavle

Interessante artikler om kulsviere og deres historie.

Siggebohyttans bergmandsgård

Den svenske industrialisering har sin vugge i Bergslagen ( midterste del af Sverige). Det er svært at ikke at komme forbi levn fra minedriftens storhedstid, når man kører rundt i området. Hvad har det med trækul at gøre? For at kunne udsmelte de værdifulde mineraler fra den opgravede malm, skulle …

Neanderthalere og trætjære

  På Moesgård Museum er der en flot udstilling om neanderthalere. Selvom der stort set ikke findes nogle genstande fra den tid, …

Lidt om trækul

Trækul har gennem tiderne været menneskets vigtigste råstof. Det giver en jævn god glødevarme, der kan bruges til mange formål, f.eks. jernudvinding, …

Jernfremstilling

Vore trækul bliver brugt til meget mere end grilning af diverse madvarer. I denne billedserie ser vi hvordan myremalm omdannes til værdifuldt …

MUSIK – skal der til.

Der findes masser af indspilninger med Dan Andersson sange, og her skal blot fortælles om et par af dem jeg kender. Man …

“Klingsor”

For snart et par år siden fik Sydsjællands Kulsviere en henvendelse fra oversætter Karsten Sand Iversen i Herning. Han var ved at …

Trækul i 1794 m.o.h.

  Ved grænsen El Portalet  mellem Spanien og Frankrig i Pyrenæerne, findes der nogle meget velbesøgte grønthandlere. Stedet ligger 1794 m.o.h. og …

Kulsvierslægten Jensen fra Skørpinglund

Danmarks eneste tilbageværende kulsvier, der erhvervsmæssigt svider trækul, er Frode Jensen på Skørpinglund i Rold skov. Frode Jensens nevø har skrevet denne …

Malm – trækul – jern

I  1800-tallet var der gang i industrialiseringen i Sverige. Takket være jernmalmen blev det muligt at fremstille jern til alle mulige formål. …

Kulsvierpandekager i vikingetiden.

  Hvis man besøger Trelleborgen i byen Trelleborg (Skåne) kunne man få den tanke, at Sydsjællands kulsviere allerede i år 980 solgte …

Kolgår`n anno 2015

Kolgården i Hofors udvikler sig hele tiden. I februar var der en særlig stemning da sneen faldt med store fnug. Der var …